ÖSTERMALMSHALLEN

SVERIGES STÖRSTA ÅTERBRUK

från stockholm till göteborg

Från Saluhall till Padelhall – Det här är historien:

När den anrika saluhallen på Östermalms torg i Stockholm skulle renoveras år 2016 behövde handlarna och kunderna någonstans att ta vägen. Lösningen blev en tillfällig Saluhall mitt på torget, en stilren byggnad i trä. Fyra år senare var renoveringen klar och handlarna kunde flytta tillbaka.

Vad som nu skull hända med den tillfälliga saluhallen var först oklart, men i slutet av december 2020 köpte Wallenstam hallen. Byggnaden skulle monteras ner och flyttas tvärs över Sverige, till västkusten, och förvandlas till Padelhall och restaurang.

Under våren 2021 plockade Wallenstam ner byggnaden, del för del, som ett stort lego. Kanalplastelement, utfackningsväggar, vägg- och takstommar – allt plockades ner och packades på i miljöcertifierade lastbilar för transport till Göteborg. Efter att ha mellanlagrats en liten tid i ett bergrum i Kallebäck började byggnaden monteras upp i Mölnlycke i anslutning till Wallenstams stadsutvecklingsprojekt i Mölnlycke Fabriker.

Själva projekteringen har varit en utmaning. Bara taksystemet krävde runt 1000 märkningar och delarna fick lagras på ett sätt så de kom i rätt ordning vid återuppbyggnaden. Andra utmaningar har varit att anpassa den efter västkustens väderförutsättningar med mer regn och blåst.

Nu är den uppmonterad i Mölnlycke och alla delarna har kunnat användas. Skillnaden är bara att den nya byggnaden är 2 meter högre. Hållbarhet har varit en ledstjärna i projektet. Inredningen och allt annat material har återbrukats, återvunnits och sålts. Ett hållbarhetsprojekt från start till måldär en unikt stor byggnad kunnat återanvändas för att nytt syfte.

Saluhallen har fått flera utmärkelser för sin arkitektur:

DesignS utmärkelse i kategorin Arkitektur 2016, Architizer A+ Award i kategorin Commercial Retail 2017, samt Stockholms Handelskammares Stadsmiljöpris 2017. 

 

Saluhallen blev också nominerad i Mies van der Rohe Award senhösten 2016”

Niklas, Östermalmshallen Padel